Til Nederland for å feire ballettlegende

Først skal Kylián: Black & White danses i Oslo. Så tar Nasjonalballetten med seg Jiří Kyliáns balletter til Haag og den storstilte feiringen Celebrating Kylián.

Når Nasjonalballetten torsdag 2. november danser de seks Black & White-ballettene på Hovedscenen i Operaen, er det over 30 år siden kompaniet danset sin første Kylián-ballett. Den gang var det få som ville trodd at kompaniet skulle turnere internasjonalt med dans av ham som regnes som en av verdens ledende koreografer. I år fyller Kylián 70 år, og Nasjonalballetten er valgt ut til å avslutte festivalen Celebrating Kylián. 25. og 26. november danser de Black & White-programmet i Haag, på Kyliáns hjemmebane der han skapte de aller fleste av sine verk og i mange år ledet Nederlands Dans Theater.

Forestillingen har stort spenn – fra sensuelle Sweet Dreams til slapstick-humor i Sechs Tänze. Mens åtte kvinnelige dansere utfører et stilstudium i disiplin til trommerytmer av Steve Reich i Falling Angels, utfører seks mannlige dansere testosteron-dryppende dans til Bach i Sarabande. Der No More Play er en presis komposisjon til Anton Weberns disharmonier, danses vakre Petite Mort til bølger av Mozart. Etter premieren av dette programmet i 2016, kalte det anerkjente dansemagasinet Dance Europe det en Kylián-fest man ikke må gå glipp av. Dagbladet trillet en sekser på terningen og skrev: "For den som snuser på moderne ballett, men ennå ikke har våget å innta den første dosen: Dette er et bra begynnerdop." Med 23 balletter er Nasjonalballetten et av kompaniene i verden med flest verk av Jiří Kylián i repertoaret.

Danserne elsker å danse Kyliáns koreografier, og dette repertoaret er noe av det som trekker noen av verdens beste dansere til Nasjonalballetten og Oslo. Noen av dem du vil se på scenen er Yolanda Correa, Whitney Jensen, Maiko Nishino, Stine Østvold, Yoel Carreño, Philip Currell, Douwe Dekkers og Silas Henriksen

Publisert 31.10.2017 10:09:33