Til Paris med Mesternes mester

Hva er det med Nasjonalballetten og koreograf Jiří Kylián?

Jiří Kylián (f. 1947) regnes som ballettens fornyer og en av verdens viktigste nålevende koreografer. Han har skapt over 100 balletter, av disse har Nasjonalballetten 20 i sitt repertoar. Gjennom et langvarig samarbeid har kompaniet blitt en sentral fanebærer av hans uttrykk, og da Paris' Théâtre des Champs-Elysées ønsket seg en helaften av med hans dans, ble nettopp Nasjonalballetten valgt. I det hundre år gamle teatret danser de tre forestillinger fra 22. til 24. september. 

Men først står premieren i Oslo. 

I Mesteraften med Jiří Kylián – som består av de tre ballettene Bella Figura, Gods and Dogs og Symphony of Psalms – får publikum oppleve spennet mellom uro og skjønnhet, rått og malerisk, storslått og sårt. Kombinasjon av verk er helt ny – og den viser Nasjonalballetten på sitt beste.

– Når jeg danser noe av Jiří Kylián, kjenner jeg hvorfor jeg ble danser. Det er som om kroppen min synger, sier kompaniets prisbelønte danser Christine Thomassen, som gjør comeback i forestillingen. Med seg til å gi Kyliáns dans liv har hun markante dansere som Maiko Nishino, Yolanda Correa Aarne Kristian Ruutu og Eugenie Skilnand.

Jiří Kylián vil være til stede under både generalprøven og premieren, i tillegg følger han kompaniet til Paris.

To forestillinger danses før turneen, de resterende sju i oktober og november. I oktober setter kompaniet også opp Kyliáns slow-motion-ballett Last Touch First. Slik kan man i samme periode få flere blikk på koreografen.

Mesteraften med Jiří Kylián åpner den nye ballettsesongen i Bjørvika – ballettsjef Ingrid Lorentzens andre etter en sterk åpningssesong. Fra den ambisiøse og kritikerroste I Fokines verden på høsten, til vårens våte eventyr A Swan Lake, som i disse dager utkommer som DVD og som i løpet av høsten vil vises på TV og kinoer rundt i Europa. Samarbeidet med motedesigner Henrik Vibskov brakte også Nasjonalballetten til Paris Fashion Week and Copenhagen Fashion Week.

Premiere Mesteraften med Jiří Kylián tirsdag 9. september kl. 19

Premiere Kammer-Kylián: Last Touch First onsdag 15. oktober kl. 19.30

Se teaser (20 sek) og trailer (2 min)