Tosca i ny drakt

Kunsten har potensiale til å frigjøre oss, men markedsliberale krefter truer med å gjøre den til ren underholdning, mener Calixto Bieito. 11. juni er det premiere på hans nye Tosca-produksjon i Bjørvika.

– Dette er en historie om vår tid, med undertrykkende maktmennesker som styrer verden, sier Bieito. Regissøren åpnet denne sesongen med Brittens War Requiem, og nå avslutter han den med en helt ny produksjon av Puccinis operaklassiker.

I Tosca møter vi en politisk engasjert kunstner, Mario Cavaradossi, som risikerer mye for sine politiske synspunkter ved aktivt å delta i kampen mot et mektig regime. Bieito vil bruke operaen, med de to kunstnerne Tosca og Cavaradossi, til å peke på kunstnes rolle i vår tid. Hovedkonflikten står mellom kunstens frihetstrang og en undertrykkende offentlighet. Bieito gjenkjenner konflikten i dagens samfunn, der maktstrukturene er mer skjulte enn på den tiden da Tosca ble til. 

Italienske Claudio Sgura gjør rollen som Scarpia, mens svenske Daniel Johansson gjør rollen som Mario Cavaradossi. Russiske Svetlana Aksenova er Floria Tosca. Scenegrafi er ved Susanne Gschwender og kostymer ved Anja Rabes. Medvirkende er også Operakoret og Operaorkestret – under ledelse av musikksjef, Karl-Heinz Steffens.

Calixto Bieito har et langt forhold til Norge og til Oslo. Han satte opp Peer Gynt (2006), Bortførelsen fra Seraillet (2007) og Brand (2008) ved Festspillene i Bergen. Sistnevnte ble også vist ved Nationaltheatret, der han i tillegg har stått bak Et drømspill (2014) og Mysterier (2016). De siste årene har han vært Nasjonaloperaens «Principle Guest Director» og har iscenesatt Hoffmanns eventyr (2013), Carmen (2015) og War Requiem (2016).

Tosca vil også vises på storskjerm på Operataket 20. juni, og senere bli vist som TV-opptak på NRK.

Publisert 07.06.2017 10:44:32