Ultima i Operaen

Et teater før øret, ny opera av islandsk stjernekomponist og en musikalsk leksjon
om dårlig musikk. Den Norske Opera & Ballett er stolt medlem av Ultima og
presenterer i år tre aktuelle forestillinger under festivalen.

Har opera blitt en sjanger for øyet mer enn for øret? I Ørets teater: Om naturen utfordrer komponist Henrik Hellstenius oss til å lytte etter dramaet i musikken. Prosjektet er en videreføring av en serie på fire konserter Hellstenius presenterte under Festspillene i Bergen i 2011. Da som nå var ideen å skape noe som befinner seg mellom en konsert og en musikkdramatisk forestilling. Gjennom et utvalg av tekster, videoer og musikk, er dette et møte mellom natur og kultur, mellom komponert og improvisert materiale. Sangerne Silje Aker Johnsen, Njål Sparbo, Stine Janvin Motland, samt ensemblene Oslo Sinfonietta og Dans Les Arbres beveger seg i landskap fra Boya Böckmanns videoer. Instruktør og dramaturg er Kai Johnsen.
På Scene 2, 11., 12. og 13. september.


Kammeroperaen UR_ av den unge islandske komponisten Anna Thorvaldsdóttir er inspirert av den mektige naturen på Grønland og tematiserer menneskets forhold til sin opprinnelige urtilstand. Thorvaldsdóttir mottok i 2012 den prestisjetunge Nordisk råds musikkpris. Hennes siste album Aerial har mottatt strålende anmeldelser, og blant annet blitt omtalt som «Best music of 2014» i The New Yorker. UR_ er det første store prosjektet av og med medlemmer fra Far North-nettverket og har blitt til over to år, med samlinger på Grønland, Island, Norge og Tyskland. 
På Scene 2, 18. og 19. september.


Det engelsk-belgiske plus-minus ensemble har siden oppstarten i 2003 spesialisert seg på moderne, klassisk musikk. De åtte musikerne har blant annet gjort seg bemerket på samtidsfestivaler som Borealis, Huddersfield, Transit og Ultima. På programmet står Sensate Focus av Alexander Schubert, som kombinerer frijazz, elektronika og tekno med samtidsmusikk, og Lecture About Bad Music av Matthew Shlomowitz, der komponisten stiller spørsmålet om et musikkstykke kan være godt eller dårlig i seg selv.
På Prøvesalen, 11. september.For anmelderbilletter, intervjuer og mer informasjon vennligst kontakt:
Informasjonssjef i Ultima:
Cathrine Nysæther
Epost: cathrine@ultima.no