Verdens mest spilte opera

Nasjonaloperaen presenterer en helt ny versjon av Giuseppe Verdis La traviata, med premiere på Hovedscenen fredag 24. april.

Den tyske regissøren Tatjana Gürbaca har en rekke viktige produksjoner og internasjonale priser bak seg, blant annet utmerkelsen "årets operaregissør" i det prestisjefylte magasinet Opernwelt. Nå har hun laget en La traviata med det samme kunstneriske teamet som i den meritterte produksjonen Parsifal fra 2013. 

La traviata baserer seg på Alexandre Dumas' Kameliadamen. Historien om den prostituerte Violetta Valéry blir stadig gjenfortalt – på teaterscenen, som opera og i filmer som Moulin Rouge! og Pretty Woman. I Gürbacas versjon utfordrer hun synet på denne kvinnen som et offer og vektlegger i stedet hennes styrke. Violetta er en kjendis som drives av penger, men også en kunstner, som utnytter makten hun oppnår ved å være et betraktet objekt. Slik demonstrerer Gürbaca hvordan Verdis hovedperson er en svært moderne skikkelse.

Den sterke Violetta fremstilles av Aurelia Florian. Hun har tidligere har sunget rollen blant annet ved Bayerische Staatsoper i München og Deutsche Oper Berlin, og ble lovprist som en sann stjerne i Der Tagesspiegel tidligere denne våren. Florian deler rollen med Kristina Mkhitaryan, som vant Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse i 2013. Violettas kjæreste, Alfredo Germont, synges av Daniel Johansson, Evan Bowers og Marius Roth Christensen, mens Audun Iversen og Yngve Søberg alternerer i rollen som hans far Giorgio Germont. Maija Skille og Tone Kummervold er Violettas venninne Flora. Operakoret har en viktig posisjon som samfunnet som både gjenspeiler og er en kontrast til hovedpersonen. 

Den musikalske ledelsen er ved en av de mest interessante dirigentene i sin generasjon, James Gaffigan. Sammen med Rune Bergmann, dirigerer han Operaorkestret.
 
Premiere: Hovedscenen, fredag 24. april kl. 19.00

For anmelderbilletter, intervjuer og mer informasjon, vennligst kontakt:
Hedda Høgåsen-Hallesby
E-post: hhh@operaen.no