Verdens tøffeste ballett

Maria Kochetkova og Whitney Jensen er klare for ballettverdens mest utfordrende rolle. Svanesjøen har sesongpremiere 9. november.

– Svanesjøen er den tøffeste balletten som finnes. Den krever alt – styrken, linjene, det rolige tempoet, utholdenheten, teknikk, musikalitet, artisteri. Men er man i form til å gjøre Svanesjøen, kan man gjøre hva som helst, sier Maria Kochetkova.

Den russiske stjernedanseren har gjort rollen som Odette og Odile i Metropolitan-operaen i New York og i San Francisco. 9. og 13. november gjør hun den i Bjørvika, hvor hun denne sesongen er fast gjestesolist i Nasjonalballetten – etter at hun nylig rolledebuterte som Manon samme sted.

Kochetkova alternerer i rollen med amerikanske Whitney Jensen. Hun er Nasjonalballettens yngste solist og debuterte i vår i dobbeltrollen.

Svanesjøen handler om forvandling og trolldom, troskap og svik, svart mot hvitt, og balletten har fascinert publikum og inspirert kunstnere gjennom mer enn et århundre. I sentrum står kjærligheten mellom svanedronningen Odette og prins Siegfried, som trollmannen Rothbart gjør alt han kan for å ødelegge.

Nasjonalballetten danser koreograf Anna-Marie Holmes' versjon av balletten, som er basert på Marius Petipa og Lev Ivanovs ballett fra 1895. 

Maria Kochetkovas møter Yoel Carreño, mens Whitney Jensen danser med Douwe Dekkers i det som er hans rolledebut som prins Siegfried.

Operaorkesteret spiller under musikalsk ledelse av Andrea Quinn.

Sesongpremiere på Hovedscenen fredag 9. november kl. 19