Virtuost og romantisk med Operaorkestret

Verker av Ligeti, Rakhmaninov og Schumann, står på programmet når Operaorkestret inviterer til sesongens første Hovedscenekonsert. Solist er den rumenske pianisten Alexandra Dariescu. Dirigent er tyske Clemens Schuldt. 

Fredag 30. september er Operaorkestret hovedaktør på Hovedscenen og får leke seg med de folkemusikk-inspirerte tonene i Ligetis Concert Românesc, Rakhmaninovs Rapsodi over et tema av Paganini for klaver og orkester, og Schumanns 3. symfoni, «Rhinsymfonien».

– For et stort spekter av følelser og karakter i bare én konsert! Jeg ser virkelig frem til å dirigere disse verkene i en av verdens flotteste konsertsaler med et slikt utmerket orkester, sier dirigent Clemens Schuldt.

Schuldt er fra sesongen 16/17 sjefdirigent for München Kammerorkester. Han blir regnet for å være blant de mest spennende unge dirigenter fra Tyskland, og har dirigert orkestrer som Philharmonia Orchestra, Deutsche Kammerphilharmonie Bremen og BBC National Orchestra of Wales.

Concert Românesc hører til et av Ligetis tidlige verker – skrevet i 1951, en tid da han var inspirert av komponister som Bartók og Kodály. I 1949, da Ligeti var 26 år gammel, lærte han å transkribere folkesanger fra voksruller ved folklore-instituttet i Bucuresti. Komponisten sa senere at disse melodiene ble værende i minnet hans, og at de ledet frem til hans Concert Românesc i 1951.

Operaorkestret fortsetter konserten med et verk som går rett i hjertet av det romantiske repertoaret: Rakhmaninovs Rapsodi over et tema av Paganini for klaver og orkester. Solist er rumenske Alexandra Dariescu, en av vår tids mest fremstående, unge pianister.

Rakhmaninov skrev sin Rapsodi over et tema av Paganini om lag 80 år etter at Robert Schumann hadde lagt siste hånd på sin 3. symfoni. Her er både lys, mørke og svulmende følelser.