Virus i Operaen

Det blir mystiske virusangrep blandet med uforståelig språk og teatral dans når Jo Strømgren Kompani gir seg i kast med Viruset. 1. november har forestillingen Norgespremiere på Scene 2.  

Viruset foregår i en nær framtid hvor ting har gått skikkelig skeis. I en liten avsidesliggende bunkers finnes kilden til elendigheten: en maskin som forpester verden med grusomme virus. Et lite team øyner muligheten for å rette opp feilen og gi verden en omstart. Det eneste som mangler er en diskett som befinner seg på den portugisiske romstasjonen. En androide hyres inn til det farefulle oppdraget, men de glemmer at selv maskinelle hjerner kan ha egenvilje, samvittighet og et sjarmerende vesen.

Viruset hadde urpremiere ved La Fabrika i Praha 27. oktober i år. Med forestillingen velger Jo Strømgren Kompani å gå tilbake til en kunstnerisk formel som har ligget i dvale i nesten ti år: det kaudervelske melodrama. Blandingen av listig historiefortelling, uforståelig språk og store doser dans er blitt kompaniets signatur. På scenen står et håndplukket og internasjonalt lag: Dag Rune Sjøli, Mikkel Are Olsenlund, Ivar Örn Sverrisson og den portugisiske danseren Vânia Doutel Vaz. Regi, manus, koreografi og scenografi er ved Jo Strømgren, mens Bregje van Balen står for kostymene.

Jo Strømgren er Nasjonalballettens huskoreograf og en allsidig og prisbelønt scenekunstner. Siden han debuterte som koreograf i 1994, har han skapt forestillinger ved en rekke scener i inn- og utland, både dans, teater og opera. Jo Strømgren Kompani er en av Norges største kulturelle eksportartikler. Siden starten i 1998 har de skapt over 30 produksjoner og turnert i nesten 60 land.

Viruset er en co-produksjon mellom Den Norske Opera & Ballett og Bærum Kulturhus, Regionalt Kompetansesenter for Dans. Den er støttet av Kulturrådet.